czwartek, 19 maja 2016

Wady i zalety grilla gazowego

Grill gazowy pozwala na szybkie i łatwe przygotowywanie zdrowych posiłków. Z roku na rok rośnie jego popularność wśród osób lubujących się w grillowanie. Wybór grilla gazowego to jednak nie lada wyzwanie. Sprawdź, czym się kierować w przypadku wyboru grilla gazowego.

Grill gazowy posiada dwie możliwości dostarczania źródeł energii. Gaz ziemny z instalacji gazowej lub propan butan z butli gazowej. Drugie rozwiązanie posiada jeden istotny minus – trzeba regularnie pamiętać o uzupełnianiu butli. Grille gazowe charakteryzują się dużą prędkością nagrzewania, która sprawia, że szybko się rozgrzewają i umożliwiają kontrolę temperatury. Są znacznie droższe od klasycznych grilli węglowych i elektrycznych. W przypadku modelu warto zwrócić uwagę, czy w przypadku awarii zapalarki grill gazowy może zostać odpalony w inny sposób, chociażby zwykłą zapałką.

Decydując się na zakup grilla gazowego mamy kilka opcji do wyboru. Począwszy od prostych modeli zaprojektowanych z myślą o małych rodzinach, przez modele posiadające kilka palników i dodatkowe funkcje, takie jak rożen, kończąc na zaawansowanych technologicznie projektach. 

Kluczowym aspektem w kontekście grilla gazowego jest materiał wykonania. Jeśli jest on wysokiej jakości, to możemy liczyć na długotrwałe użytkowanie urządzenia. Przede wszystkim palnik, na którym odbywać się będzie przyrządzanie potraw powinien być wykonany ze stali nierdzewnej i zapewniać precyzyjny przepływ, zapewniając przy tym jednocześnie kontrolę temperatury. Ważnym elementem jest także piekarnik, który powinien zapewniać lepszy obieg temperatury. Materiał, z którego został on wykonany powinien być odporny na wysokie temperatury i zatrzymywać ciepło. W przypadku zakupu grilla gazowego z piekarnikiem stalowym narażamy się na niekorzystny wpływ wysokich temperatur, które prowadzić mogą do przypalenia i odkształcenia.


Grille gazowe pozwalają przygotować zdrowy posiłek, bez nadmiaru niezdrowego tłuszczu. Przyrządzane na nich mięso zachowuje składniki odżywcze i niepowtarzalny smak. Aromatyzery dodają mięsu soczystości, co pozwala cieszyć się doskonałym smakiem każdorazowo w przypadku letniego posiedzenia. 

2 komentarze:

  1. Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno jest to fajne rozwiązanie, gdyż jeśli korzystamy z gazu to nasze jedzenie jest na pewno zdrowsze. Ja także mam takie rozwiązanie u siebie i jeszcze do tego zdecydowałam się na opcję https://poprostuenergia.pl/gaz-dla-domu/ gdzie płacę o wiele niższe rachunki za gaz.

    OdpowiedzUsuń