Wybór grilla gazowego to wyzwanie przed, którym rok rocznie
stają osoby lubujące się w odpoczynku na świeżym powietrzu. Jest kilka
elementów, na które powinno się zwrócić szczególną uwagę, aby cieszyć się
grillem przez długi czas.
Punkt pierwszy – piekarnik
Najnowsze grille gazowe dają użytkownikowi wiele możliwości.
Podstawą wyposażenia jest tutaj pokrywa, która pozwala na osiągnięcie wysokiej
i równomiernej temperatury. Piekarnik położony na odpowiednim poziomie umożliwi
zrobienie pieczeni na rożnie lub stojaku. Głęboki i wysoki piekarnik posiadaj
znacznie lepszą konwekcję, która pozwoli osiągnąć wymarzone potrawy w prostszy
sposób. Należy zwrócić szczególną uwagę na elementy, z których wykonane zostały
podstawowe elementy, takie jak pokrywa i piekarnik. Elementy wykonane z
materiałów, takich jak żeliwo lub podwójna, gruba stal doskonale utrzymują
temperaturę. Stanowi to dużą oszczędność gazu. Powierzchnia ruszty pozwala na
zrobienie dużej ilości potraw i wykorzystanie wielu akcesoriów w tym samym
czasie.
Punkt drugi – ruszt
W kontekście wyboru rusztu warto skupić się na jednej
zasadzie. Im ruszt cięższy, tym lepszy. Duża masa utrzymuje więcej ciepła przez
długi czas. Cięższy ruszt pozwoli utrzymać rozgrzane elementy nawet po otwarciu
pokrywy, czy położeniu nań zimnego mięsa. Warto wybrać ruszt posiadający proste
żeberka i małą liczbę poprzecznych łączeń. Dzięki temu pozostałości po
grillowaniu nie pozostaną w zakamarkach, a czyszczenie podstawowych elementów
szczotką drucianą będzie prostsze i bardziej efektywne.
Punkt trzeci – aromatyzery
Pofalowane blaszki znajdujące się pomiędzy rusztem, a
palnikami to aromatyzery, czyli źródła smaku. Uzyskanie wyrazistego smaku
możliwe jest wyłącznie w przestrzeni pod rusztem. W ten sposób można otrzymać
kilka korzyści, takich jak sok i tłuszcz nadający charakterystyczny smak
grilla. Grill, który posiada małe aromatyzery nie będzie odparowywał soków,
ponieważ wyląduje na dnie piekarnika. Istotnym atutem aromatyzerów jest także
równomierne rozprowadzanie ciepła, które sprawia, że grillowanie jest prostsze
i efektywniejsze.
0 komentarze:
Prześlij komentarz