piątek, 13 maja 2016

W jaki sposób wybrać grill gazowy?

Wybór grilla gazowego to wyzwanie przed, którym rok rocznie stają osoby lubujące się w odpoczynku na świeżym powietrzu. Jest kilka elementów, na które powinno się zwrócić szczególną uwagę, aby cieszyć się grillem przez długi czas.

Punkt pierwszy – piekarnik

Najnowsze grille gazowe dają użytkownikowi wiele możliwości. Podstawą wyposażenia jest tutaj pokrywa, która pozwala na osiągnięcie wysokiej i równomiernej temperatury. Piekarnik położony na odpowiednim poziomie umożliwi zrobienie pieczeni na rożnie lub stojaku. Głęboki i wysoki piekarnik posiadaj znacznie lepszą konwekcję, która pozwoli osiągnąć wymarzone potrawy w prostszy sposób. Należy zwrócić szczególną uwagę na elementy, z których wykonane zostały podstawowe elementy, takie jak pokrywa i piekarnik. Elementy wykonane z materiałów, takich jak żeliwo lub podwójna, gruba stal doskonale utrzymują temperaturę. Stanowi to dużą oszczędność gazu. Powierzchnia ruszty pozwala na zrobienie dużej ilości potraw i wykorzystanie wielu akcesoriów w tym samym czasie.

Punkt drugi – ruszt

W kontekście wyboru rusztu warto skupić się na jednej zasadzie. Im ruszt cięższy, tym lepszy. Duża masa utrzymuje więcej ciepła przez długi czas. Cięższy ruszt pozwoli utrzymać rozgrzane elementy nawet po otwarciu pokrywy, czy położeniu nań zimnego mięsa. Warto wybrać ruszt posiadający proste żeberka i małą liczbę poprzecznych łączeń. Dzięki temu pozostałości po grillowaniu nie pozostaną w zakamarkach, a czyszczenie podstawowych elementów szczotką drucianą będzie prostsze i bardziej efektywne.

Punkt trzeci – aromatyzery

Pofalowane blaszki znajdujące się pomiędzy rusztem, a palnikami to aromatyzery, czyli źródła smaku. Uzyskanie wyrazistego smaku możliwe jest wyłącznie w przestrzeni pod rusztem. W ten sposób można otrzymać kilka korzyści, takich jak sok i tłuszcz nadający charakterystyczny smak grilla. Grill, który posiada małe aromatyzery nie będzie odparowywał soków, ponieważ wyląduje na dnie piekarnika. Istotnym atutem aromatyzerów jest także równomierne rozprowadzanie ciepła, które sprawia, że grillowanie jest prostsze i efektywniejsze. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz